Nu toți managerii pot fi lideri, dar cu siguranță toți pot fi umani (1/3)

Preambul

Intr-o extraordinara poezie*, Alexandru Macedon este prezentat ca fiind, Alexandru Machedonimpreuna cu armata lui, in mijlocul desertului, sfasiati de sete. Cu maiestria sa extraordina, Stefan Augustin Doinas, prezinta tragedia intregului tablou, din falnicul conducator de osti nu mai ramasese decat un om obisnuit, chinuit de sete, care tanjea dupa o gura de apa. Situatia devine si mai dramatica atunci cand apar cativa soldati cu un coif in care aveau atat de mult ravnita apa. La intrebarea lui Alexandru cui o duc, ei au raspuns ca o duc copiilor, dar i-au intins lui coiful, ca unul ce avea drept de viata si moarte asupra lor.

“Cu coiful in mana, cu apa visata,
el sta neguratic, privindu-i abia.
Soldatii strigau in tacerea lasata:
– Copiilor nostri o ducem, dar bea!“

Si in astfel de momente cei care sunt pusi sa conduca pe altii arata ce sunt cu adevarat: sefi datorita unei conjucturi favorabile sau lideri chemati sa ii desavarseasca pe ceilalti.

Si cel pe care avea sa il cunoasca o lume intreaga ia decizia de a inapoia coiful cu apa si asa, poate, reusim sa intelegem de ce a putut invinge cu doar cateva zecii de mii de soldati armate de sute de mii:

“De-acum noi nu mai cunoastem nici foame, nici sete
si nici oboseala de lupta sau drum.
Si du-ne, Stapane, de-acum unde vrei
cu tine nu mai suntem oameni, ci zei!”

*Stefan Augustin Doinas, “Alexandru refuzand apa”

Am scris acest articol plecand de la convingerea ca Romania are nevoie urgenta de un numar cat mai mare de top si middle manageri de cea mai buna calitate . Si tot la fel de important mi se pare faptul ca in afara de a fi foarte buni profesionisti, managerii trebuie sa fie preocupati in cel mai inalt grad de a gasi cele mai bune solutii de a mari productivitatea echipelor pe care le conduc. Companiile romanesti au, in cea mai mare parte a lor, un randament foarte scazut al fortei de munca si acest lucru are implicatii dintre cele mai profunde atat asupra performantei companiei cat si asupra propriilor angajati! As vrea sa precizez inca de la inceput ca nu cred sub nici o forma ca productivitatea scazuta s-ar datora lipsei apetentei romanilor de a munci, ci lipsei unei abordari constante si profesioniste ale firmelor de a gasi solutii in acest sens!

Jack Welch, unul dintre top managerii incontestabili ai secolului al XX-lea, impartea managerii in patru categorii:

  1. Produc rezultate deosebite si au valori (DA/DA)
  2. Nu produc rezultate deosebite, dar au valori (NU/DA)
  3. Produc rezultate deosebite, dar nu au valori (DA/NU)
  4. Nu produc rezultate si nu au nici valori (NU/NU)

Daca avea toata aprecierea pentru primii si recomanda sa li se dea o sansa celor din categoria a 2 a, in privinta celorlalti sfatul lui era exprimat intr-un mod foarte plastic, “shoot him!”.

Practica a demonstrat ca cei din categoria a 3 a sunt cei care seduc de obicei antreprenorii sau top managementul, datorita faptului ca obtin rezultate intr-un timp scurt, iar pretul cu care il obtin este greu de cuantificat si costurile apar mai tarziu. Asa cum ii descria Jack Welch, acestia sunt cei care pentru a obtine rezultate epuizeaza organizatia de resurse, fie ca ne referim la cele materiale sau umane.

Din pacate, in cei 20+ ani de activitate am intalnit numerosi manageri de acest tip si am putut vedea pe viu ce efecte dezastruoase pot avea asupra companiei si asupra subordonatilor lor. Si am vazut si antreprenori care erau incantati de ei, dar realitatea este ca la randul lor nu erau interesati decat de rezultatele imediate.

Un consultant de top din SUA spunea ca s-a ajuns in situatia in care companiile nu se mai pot diferentia prin tehnologie, forta financiara, know-how, la care toate au acum acces, ci prin corpul managerilor departamentali. Desi pare paradoxala, aceasta constatare mi se pare foarte corecta si aceasta din cel putin patru motive:

  • Sunt cei mai numerosi manageri din companie si pregatirea lor necesita un efort financiar considerabil
  • Fiind in numar mare si dispersati este mai dificil sa ajunga la ei strategia companiei si viziunea liderilor
  • Formarea acestora este dificila, nefiind scoli de management specifice activitatii lor, ci doar cu caracter general
  • Sunt in contact cu forta de munca direct productiva si de modul cum reusesc sa ii mobilizeze vor depinde rezultatele companiei

Tinand cont de considerentele de mai sus este evident ca nu este facil sa formezi o astfel de echipa, dar la fel de evident este faptul ca firmele care vor reusi vor avea si rezultate pe masura.

In articolul urmator voi descrie cateva solutii prin care se poate mari productivitatea angajatilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *