Cand un manager este nou numit in functie, se merge, de cele mai multe ori, pe principiu ca “firma este cea care te numeste, tu trebuie sa te impui”! Este perfect adevarat, dar trebuie sa ai si cum! Adica trebuie sa ai competentele necesare astfel incat cei pe care ii coordonezi sa recunoasca in tine un adevarat profesionist. Si, din pacate, nu intotdeauna se intampla asa. Numirea se face, de obicei, pe baza rezultatelor obtinute pe postul anterior si se asteapta de la tine ca aceleasi performante sa le ai si in noua functie, de parca prin simplu fapt ca ai fost numit, ai capatat deja si cunostintele necesare.
Sarcina lor este mult ingreutata si de faptul ca sefii lor nu prea sunt dispusi, din varii motive, sa faca transfer de competente si atunci incearca fiecare sa isi rezolve singuri problemele. Si nu sunt putine cazurile cand nu reusesc sa o faca prea bine, ceea ii pune in situatii dificile si pe ei si pe cei care ii conduc.
Am intalnit de-a lungul timpului manageri care erau considerati foarte duri de catre cei din jur, dar in realitate incercau sa isi ascunda lacunele sub masca unor sefi foarte intransigenti.
Am intalnit, de asemenea, manageri care isi doreau sa isi imbunatateasca performantele, dar nu prea aveau posibilitatea sa o faca. Un training, ori cate de bine ar fi facut, nu poate sa iti transmita decat cunostinte cu un grad destul de ridicat de generalitate. Este adevarat ca sunt extrem de utile, dar nu pot sa dea raspunsul la problemele cu care te confrunti zi de zi. Este si normal, in 2-3 zile nu ai cum sa transmiti toate informatii necesare unui manager, activitatea lui fiind extrem de complexa si cu multe elemente imprevizibile.
In proiectele in care am fost implicat am remarcat doua aspecte extrem de interesante:
- exista o apetenta ridicata de a cunoaste in randul celor mai multi dintre managerii cu care am lucrat, indiferent de varsta sau pozitia ierarhica
- nu cunosc, decat in mica masura, metodologii prin care sa isi poata performa activitatea
Scopul trainingului “One to One” este de a elimina neajunsurile semnalate mai sus privind trainingurile clasice si de a asigura cadrul cel mai potrivit transferului de competente. De aceea se lucreaza cu fiecare manager in parte timp de mai multe sedinte si se transfera doar acele cunostinte care sunt specifice activitatii lui. In pregatirea participantului se folosesc cele mai noi si inovative metodologii specifice fiecareia dintre functii, fie ca este vorba de vanzari, achizitii, logistica, flota sau stocuri.
Credem cu tarie ca daca o companie reuseste sa isi formeze o echipa de manageri de elita, are toate sansele sa aiba rezultate foarte bune, indiferent cat de dur ar fi mediul in care aceasta actioneaza.
Si la fel de tare suntem de convinsi ca prosperitatea unei firme este data mai putin de resursele ei si mai mult de cei care sunt pusi sa le gestioneze!
Avem manageri in Romania? Nici eu nu prea am cunoscut prea multi…
Un prieten de-al tau!