Trist, dar real, despre cum inteleg multi antrepenori romani restructurarea:
„Un director a unei filiale de banci povestea unui cunoscut urmatoarele:
A venit un client la mine si mi-a spus: am inceput sa fac restructurare la mine in firma- am pus pe directorul de logistica ca director comercial, pe cel comercial la vanzari si alte cateva asemenea . Bancherul era si socat, dar si amuzat fiindca stia ce inseamna cu adevarat restructurarea si vedea si pe viu la un alt client al lui ce patimea si ce masuri dureroase trebuia sa ia: concedieri colective, inchidere de spatii comerciale, reduceri de cheltuieli la toate departamentele, renuntarea la sponsorizarea unui sport de care era foarte legat, renuntarea la o parte din furnizorii cu care lucrase de peste 10 ani si altele”.
Din pacate criza este pentru foarte multe publicatii sau analisti un subiect fierbinte, la moda, dar pentru multe firme din Romania a inceput sa fie o realitate crunta, pe care nu o credeau posibila acum cateva luni.
Daca inceputul de an a fost pentru multi ezitant, cu semne mai mult sau mai putin evidente de scadere, incepand cu luna mai multe firme au inceput sa isi puna serios problema daca vor rezista.
Firmele care au probleme in prelungirea liniilor de creditare, si nu sunt putine, vor fi puse sau au fost puse in situatia sa gaseasca surse alternative pentru a-si imbunatati fluxul de numerar:
1. Mentinerea vanzarilor sau limitarea scaderii lor
2. Reducere de costuri
3. Intirzierea platilor la furnizori
4. Recuperarea debitelor din piata