Siguranta medicala sau siguranta sociala? (2)

Atunci cand te confrunti cu o situatie de criza sunt 4 intrebari pe care managerii si chiar persoanele fizice, trebuie sa si le puna:

 1. Ce s-a intamplat?
 2. Cat de rau este?
 3. Ce s-a facut pana acum?
 4. Cum va evolua situatia?

Intelegerea cat mai profunda a situatiei actuale poate fi cheia iesirii cu bine din aceasta criza, atat pentru companii, cat si la nivel individual. Si poate Guvernul ar fi trebuit sa faca un centru de analiza si informare privind evolutia si impactul crizei (pe modelul Grupului de Comunicare Strategica), acesta putand ajuta companiile, si chiar persoanele fizice, sa isi adapteze actiunile pe termen scurt si mediu in cunostinta de cauza. La momentul actual sunt multe companii care nu stiu cum sa isi ajusteze Bugetul de Venituri si Cheltuieli (ce scaderi sa ia in calcul pentru anul acesta) si cum sa isi proiecteze Cash Flow-ul. Si neavand o estimare cat de cat credibila, se va merge pe ideea platilor minimale (ceea ce va afecta companiile colaboratoare) sau pe inhibarea consumului de catre populatie (ceea ce inseamna si mai putini bani in economie).

Cu multi ani in urma, cand eram militar in termen, mergand intr-o permisie acasa, m-am nimerit in vagon cu un subofiter de la batalionul disciplinar. Batalionul disciplinar era similar inchisorii, dar pentru militari, si era considerat cea mai ingrozitoare forma de pedeapsa. Era atat de dur, incat majoritatea celor care treceau pe aici innebuneau. Si fiind curios sa stiu care era motivul pentru care se intampla acest lucru, l-am intrebat pe subofiter care este cauza. Si mi-a spus ca una dintre pedepse era sa ii puna sa care cu ranita un morman de caramizi dintr-un loc in altul. Dupa ce terminau, le spuneau ca nu e bine si ca, de fapt, trebuie duse in alta parte. Si dupa ce terminau, li se spunea ca nu acolo trebuiau puse si tot asa. Si asta se inampla zi de zi. Nu munca in sine ii epuiza, ci lipsa unui sens al muncii depuse.
In cei 12+ de consultanta in management am intalnit situatii asemanatoare in foarte multe companii, cand angajatii nu stiau exact ce asteapta managementul de la ei si nu gaseau un sens in ceea ce faceau.

Am observat ca decizia prelungirii distantarii sociale a creat destule controverse si am incercat sa analizez situatia folosindu-ma de intrumentele pe care le utilizez si in cadrul proiectelor de consultanta.

In plus, am mai constatat ca in cea mai mare parte a lor, opiniile sunt mai mult de tip emotional si se bazeaza prea putin si pe argumente rationale. Si asa cum se spune in vanzari, “clientul analizeaza cu mintea, dar decizia o ia cu inima”, mi-am propus ca prin acest articol sa asigur, macar in parte, partea rationala a subiectului (pentru a avea ambele perspective).

Intr-o clasificare facuta de McKinsey, COVID-19 apare ca fiind un virus cu un grad de mortalitate la granita dintre Scazut si Mediu, iar ca si grad de infectare ar fi de Nivel Mediu. Nu este la fel de mortal ca si Gripa Spaniola din 1918, cand au murit intre 50 – 100 milioane de oameni, dar are o agresivitate mai mare, care in timp poate duce la un numar ridicat de victime. Adica, pana la crearea unui tratament, singura arma impotriva lui este limitarea raspandirii si, in cazul in care ai un numar mai mare de infectati in stare grava sa ai un Sistem Medical (SM) cat mai bine pregatit pentru a putea salva cat mai multi oameni.

O alta particularitate a COVID-19 este aceea ca si perioada de incubare este mai mare si atunci un infestat poate imbolnavi pe altii o perioada mai mare de timp:

 • COVID-19 – 2-14 zile
 • SARS – 2-7 zile
 • MERS – 5 zile
 • H1NI1 – 1-4 zile
 • Gripa sezoniera – 2 zile
  Nota: conform Worldometer

Tinand cont de caracteristicile acestui virus, atunci cand o tara stabileste masurile de contracarare ale lui trebuie sa aiba in vedere doua considerente:

 • in ce stadiul se afla tara respectiva din punct de vedere al raspandirii virusului (numarul de infectari)
 • cat de pregatit este sistemul medical sa preia cazurile grave de imbolnavire (un indicator ar putea fi numarul de decese raportat la numarul de imbolnaviri)

Cu cat sistemul medical este mai putin pregatit, cu atat trebuie tinuta sub control extinderea epidemiei (cu cat sunt mai multe infectari, cu atat mai mult pot sa apara cazuri critice, care ar trebui tratate in spitale). Practic, ce s-a facut pana acum prin distantarea sociala ar fi trebuit sa aiba doua obiective: tinerea sub control al raspindirii si pregatirea, in paralel, cat mai bine a sistemului medical.

Si exista un punct optim in care trebuie renuntat, macar partial la distantarea sociala:

 • daca se continua cu distantarea sociala economia incepe sa se deteriozeze profund si efectele economicce le depasesc pe cele medicale
 • sistemul medical a avut timp suficient sa se pregateasca pentru a gestiona un numar mai mare de cazuri grave, rezultate in urma relaxarii masurilor de izolare
 • exista o tendinta de scadere a numarului de noi imbolnaviri

Din punct de vedere al raspindirii virusului, Romania cu cele 7,216 cazuri de infestare, poate fi considerata ca se afla in zona scazuta din punct de vedere al raspandirii virusului.

Din punct de vedere al pregatirii Sistemului Medical (SM) nu cred ca stam foarte bine si nu se intrevad sanse sa se rezolve problema pe termen scurt. Din ceea ce a aparut pana acum in mass media se pare ca se fac progrese in dotarea cu echipamente de protectie, dar stam destul de slab la dotarea cu aparate de ventilatie mecanica, singurele care mai pot face ceva in situatii critice.

Tinand cont de cele de mai sus, putem estima ca Romania se afla la momentul actual in Cadranul B1 (raspandire relativ scazuta si nepregatiti ca Sistem Medical) si daca s-ar ridica acum masura izolarii sunt sanse sa trecem rapid in Cadranul A2 (nu ar fi rau sa fim ca si Olanda si Belgia, dar economic, nu ca impact de epidemie).
Nota: incadrarea tarilor in Cadrane este orientativa, bazata de numarul de cazuri de imbolnaviri, numarul de decese si numar aparate ventilatie

Pentru fiecare dintre Cadranele in care se afla o tara, la un moment dat, specialistii au stabilit un set de masuri care trebuie luate, cum ar fi de exemplu:

 • Cadranul D1 – economia poate functiona normal (dar acolo unde se poate se va lucra de acasa), se ridica distantarea sociala, se limiteaza deplasarile doar intre regiuni si/sau se limiteaza deplasarile in anumite ore
 • Cadranele C1 si C2 – majoritatea sectoarelor pot lucra (dar acolo unde se poate, se va lucra de acasa), deplasarile sunt oarecum limitate, etc
 • Cadran B1-B3 – doar anumite sectoare economice pot functiona (acolo unde se poate se va lucra de acasa), izolare la domiciliu, deplasarile sunt puternic limitate, evenimentele sociale limitate la un numar foarte redus de persoane
 • Cadranele A1-A3 – lucreaza doar sectoarele strategice, izolare la domiciliu, deplasarile sunt strict limitate, evenimentele sociale sunt anulate, etc
  Nota 1: masurile se relaxeaza pe masura ce se avanseaza din Cadranele A1-A3 spre D1
  Nota 2: masurile pot diferi de la tara la tara, functie de cum si-a setat fiecare strategia de iesire din criza

Se poate spune ca pana acum Romania a actionat destul de corect daca tinem cont de matricea de mai sus si decizia de prelungire cu inca o luna a izolarii pare justificata, mai ales daca ne uitam la evolutia altor tari care erau intr-o situatie apropiata de a noastra.

Mai jos sunt cateva evolutii ale numarului de imbolnaviri intr-un interval de 30 zile din cateva tari, care aveau un numar de cazuri apropiat de cel actual al nostru (7,216 cazuri in RO):

 • Spania: 7,988 cazuri in 15 martie – 180,659 in 15 aprilie
 • Italia: 7,365 cazuri in 08 martie – 139,422 in 08 aprilie
 • Franta: 7,730 cazuri in 17 martie – 147,863 in 15 aprilie
 • Germania: 7,272 cazuri in 16 martie – 134,753 in 15 aprilie
  Nota: datele sunt furnizate de Worldometer

Cred ca aceasta luna este critica din toate punctele de vedere:

 • respectarea conditiilor de izolare va permite ridicarea restrictiilor (incepand cu 15 mai se va putea lucra)
 • Guvernul nu mai poate subventiona prea mult economia
 • o mare parte din populatie incepe sa resimta lipsa veniturilor si au ramas fara bani

Pana acum Bugetul Romaniei a fost afectat destul de mult si anume:

 • Incasarile Buget au scazut cu 23 miliarde Ron
 • Cheltuielile Bugetului cresc cu 12.5 miliarde Lei
 • Cheltuielile cu asigurarile sociale au crescut cu peste 6 miliarde Lei (somaj tehnic si alte Cheltuieli de sanatate)
 • Bugetul Ministerului Muncii va creste cu 8.1 miliarte Lei
 • Urmeaza sa fie pus in aplicare Pachetul al 2 lea de sustinere a economiei, care se estimeaza a fi 3% din PIB
  Nota: Pachetul de relansare de 3% din PIB este modest comparativ cu alte tari

Nici populatia nu o duce prea grozav dupa aceasta prima luna de izolare si acest lucru se poate vedea si din Studiul facut de Mercury:

 • in medie romanii pot rezista 4.4 luni daca nu ar mai avea nici un venit, dar 24% din acestia nu ar putea trai decat o luna!
 • mediul urban rezista mai putin (4.1 luni) si o pondere mai mare dintre ei rezista cel mult o luna (26%)
Mercury Research – Situatia financiara a romanilor in perioada epidemiei de Coronavirus

Ar mai fi sansa ca in luna aceasta sa se diminueze mult infectarile zilnice si astfel, peste o luna raspandirea virusului sa fie limitata natural si sa ramanem tot in Cadranul B1 (adica chiar daca nu se pun la punct spitalele, macar nu vom avea un numar mare de imbolnaviri si vom face fata cu ce avem acum in spitale). Conform Worldometer, in ultimile zile in Romania avem o usoara scadere a numarului de cazuri, dar nu cred ca se poate trage, inca, concluzia ca trendul va fi scazator si in perioada urmatoare.

Dar abordarea de mai sus (lasam Sistemul Medical asa, pentru ca o sa scada natural numarul de cazuri) mi s-ar parea riscanta si sper sa nu fie o ipoteza de lucru pentru Guvern. Vom avea nevoie oricum de spitale bine echipate, chiar daca numarul de imbolnaviri scade acum, tot vor aparea cazuri grave care trebuie tratate in spitale. Si, in plus, sunt sanse destul de mari ca in toamna sa ne confruntam cu un alt val si nu ar fi indicat sa se mearga doar de solutii de distantare sociala.
Si nu stiu de ce imi vine sa cred ca epidemiile vor fi mult mai dese in viitor decat pana acum si va trebui sa invatam sa le gestionam cat mai bine.

Dar daca vom reusi sa ne pregatim bine medical vom putea trece in Cadranul C1 (raspandire virus scazuta & Pregatire SM medie), caz in care economia va incepe sa functioneze aproape de maxim si vor disparea majoritatea restrictiilor sociale. Iar tinta finala ar trebui sa fie Cadranul D1 (in care restrictiile sunt minimale), adica sa ne apropiem de starea de normalitate, chiar daca noua normalitate va diferi de cea de dinainte de epidemie.

 

Concluzii

 • Iesirea cu bine din criza este strans legata de cunoasterea si intelegerea cat mai profunda a acestuia
 • Atunci cand traversam o perioada turbulenta sunt 4 Intrebari de baza pe care trebuie sa ni le punem, una dintre ele fiind “Cum va evalua situatia?”
 • Prezentul articol a incercat sa raspunda, macar partial, la intrebarea de mai sus
 • Ar fi foarte util daca Guvernul ar crea un grup de analisti care sa faca predictii privind efectul epidemiei asupra economiei si care vor fi tendintele viitoare
 • Tinand cont ca nu avem un Sistem Medical performant, masura distantarii sociale a fost singura pe care o puteam aplica
 • Dar pe viitor, va trebui ca SM sa fie cat mai bine pregatit, pentru a face fata eventualelor noi epidemii
 • Luna urmatoarea va fi, cred, definitorie, deoarece Romania nu isi mai permite o alta perioada in care economia sa nu produca
 • Populatia este la limita cu veniturile si nu va mai face fata unor alte perioade de izolare
 • Asa cum scriam si intr-un alt articol (“Autonomia caudala sau supravietuirea in conditii limita”) este o situatia din care toata lumea va iesi sifonata, dar importanta este supravietuirea, indiferent ca ne referim la economie, companii sau indivizi.

Related Posts

Leave A Comment